3 MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL ULICZNYCH TEATRÓW LALKOWYCH LALKA NA SCENIE WARSZAWA 2018

Kończą się przygotowania do trzeciej edycji tego Festiwalu, który odbędzie się dniach 13-15 lipca 2018 roku w Warszawie. Spotkamy się  najpierw w piątek 13 lipca przed Teatrem Rampa, a potem tradycyjnie już w sobotę i niedzielę 14-15 lipca br. na Rynku Nowego Miasta. Chcemy zaprezentować kolejnych artystów z krajów, gdzie tradycje ulicznego teatru lalkowego są wciąż żywe. Zapraszamy także do współpracy tych wszystkich, dzięki którym Festiwal będzie jeszcze ciekawszy i bogatszy.

Dyrektorem Festiwalu jest Grażyna Karwowska-Winiarek, mająca wieloletnie doświadczenie jako manager kultury, znana z organizacji takich projektów jak Międzynarodowy Festiwal Teatrów dla Dzieci i Młodzieży KORCZAK czy Labirynt Teatralny; wyróżniona m.in. Odznaką Honorową za Zasługi dla Ochrony Praw Dziecka INFANTIS DIGNITATIS DEFENSORI oraz tytułem Ambasadora Kongresów Polskich.
Dyrektorem artystycznym Festiwalu będzie ponownie Ivan Gontko, słowacki aktor, reżyser, dramaturg, organizator wydarzeń teatralnych. Od 1986r. w zespole Teatru Lalek, dziś Teatru Starego w Nitrze Karola Spišáka, a także założyciel grupy Teatro Tatro, przewodniczący słowackiej UNIMA (najstarsza międzynarodowa organizacja lalkarzy na świecie).

ban

fb3

W 3. edycji Festiwalu wezmą udział uznani artyści z 6 krajów Europy, w tym po raz pierwszy z Portugalii i Francji:

port♦ PORTUGALIA – Jose Gil: Teatro Dom Roberto video
Teatro Dom Roberto to z pewnością jedna z najstarszych tradycji sztuk performatywnych, nie tylko w wymiarze europejskim. Utytułowany artysta José Gil z Portugalii zaprezentuje na Festiwalu ze swoim Teatro Dom Roberto trzy opowieści: O Barbeiro, A Tourada oraz O Castelo dos Fantasmas.

SŁOWACJA – Juraj Hamar: Gašparko and the magic box video
Tak jak W.Brytania ma Mr Punch, Włochy – Pulcinella, Francja – Polichinelle, Niemcy – Kasperl/Kasperle, Rosja – Petrushka, Holandia – Jan Klaasen, tak Słowacja ma Gašparko, którego warszawskiej publiczności zaprezentuje Juraj Hamar z Teatro Carnevalo.

weg♦ WĘGRY – Eszter Aracs: Rolling Circus oraz András Lénárt: Theatre of the shadows video
Dwa lata temu podziwialiśmy „STOP”, teatr w rozmiarze mini – cały mieści się w małej walizce… Tym razem Eszter Aracs i András Lénárt pokażą całkiem odmienne prezentacje: „Rolling Circus” oraz „Theatre of the shadows”. Szczegóły wkrótce.

fr

♦ FRANCJA – Jimmy Azogué & Sylvie Capdeboscq: Polichinelle video
Jimmy Azogué & Sylvie Capdeboscq z francuskiego Théâtre Pas Sage są uznanymi artystami, popularyzatorami nie tylko postaci Polichinelle, wykorzystywanej przez Laurenta Mourguet, który około 1805 roku animował Gnafrona – nieprzebierającego w słowach szewca, który lubił zaglądać do butelki: później tworzy postać Guignola.

ivan♦ SŁOWACJA – Ivan Gontko & Rebeka Gontko: Turkish Island video
Dyrektorem artystycznym Festiwalu jest Ivan Gontko, słowacki aktor, reżyser, dramaturg, organizator wydarzeń teatralnych. Przewodniczący słowackiej UNIMA. Stworzył ponad sześćdziesiąt teatralnych, filmowych i telewizyjnych obrazów, zwłaszcza w Starym Teatrze Nitra i Teatro Tatro. Założył własny teatr lalek, Tyjátr, w którym nawiązuje do tradycji ludowej słowackich przedstawień wędrujących lalkarzy.

gr

♦ WIELKA BRYTANIA – Robert Styles: Punch & Judy video
Na pierwszy ogień ‘hand-puppetry’ i ‘slapstick comedy’ czyli „Punch & Judy” – para, która od ponad 350 lat bawi dzieci i dorosłych. Pan Punch wpada w kłopoty i myśli, że wie, co jest najlepsze. Ale przybycie Joeya Clowna i pętka kiełbasek doprowadzają go ostatecznie do zrozumienia błędu jego postępowania… Robert Styles uczył się sztuki od swojego ojca, Johna i od ponad 30 lat wykonuje ją z powodzeniem w Wielkiej Brytanii i na całym świecie.

gatto♦ WŁOCHY – Salvatore Gatto: Pulcinella e il cane video
Salvatore Gatto – mistrz z Włoch z Pulcinella to kolejni goście na naszym Festiwalu; to będzie trzecia prezentacja tej naprawdę kultowej postaci we Włoszech, czego są liczne dowody. W jednym z wywiadów S.Gatto – powiedział: „Kocham życie i dzięki Pulcinelli mogę się rozwijać i przekazywać społeczeństwu całą energię życiową neapolitańczyków”.

fb3

W sobotę i niedzielę 14 i 15 lipca br. od godz.11 do 18 na Rynku Nowego Miasta zaprezentują się wszyscy festiwalowi Goście:
♦ godz.11 Eszter Aracs: Cyrk na kółkach – Węgry
♦ godz.12 Juraj Hamar: Gašparko – Słowacja
♦ godz.12 oraz 16 András Lénárt: Teatr cieni – Węgry
♦ godz.13 Jimmy Azogué, Sylvie Capdeboscq: Polichinelle – Francja
♦ godz.14 Jose Gil: Teatro Dom Roberto – Portugalia
♦ godz.15 Salvatore Gatto: Pulcinella – Włochy
♦ godz.16 Robert Styles: Punch & Judy – W.Brytania
♦ godz.17 Ivan Gontko, Rebeka Gontko: Turecka wyspa – Słowacja

Natomiast już w piątek 13 lipca br. w godz.17-20 zapraszamy na Skwer Wiecha przed Teatrem RAMPA na pierwszy festiwalowy dzień, kiedy to wystąpią:
♦ Węgry, András Lénárt: Theatre of the shadows
♦ Węgry, Eszter Aracs: Rolling Circus
♦ Słowacja, Ivan Gontko & Rebeka Gontko: Turkish Island
♦ W.Brytania, Robert Styles: Punch & Judy

pat

LALKA NA SCENIE 2018 w autobusach, tramwajach, SKM i metrze „ŚWIĘTOKRZYSKA”

metro

spot metro

Tak telewizje prezentowały nasz Festiwal:

2018.07.15: TVP INFO PORANEK TVP INFO

2018.07.15: TVN24 TELESERWIS

2018.07.14: TVP3 WARSZAWA TELEWIZYJNY KURIER WARSZAWSKI

2018.07.13: TELEWIZJA REPUBLIKA KULTURA NA DZIEŃ

2018.07.14: TVP3 WARSZAWA TELEWIZYJNY KURIER WARSZAWSKI

fb3

Tutaj relacja fotograficzna z Festiwalu 2018.

Przeżyjmy to jeszcze raz – relacja filmowa z 1. edycji Festiwalu 2016 oraz 2. edycji Festiwalu 2017.