POLECAMY

fb-art  Instytut Reportażu

„Ponieważ wszyscy o wszystkim mało wiemy (jak trafnie stwierdził w „Podróżach z Herodotem” największy w naszym zawodzie – Ryszard Kapuściński), powinniśmy wspierać reportaż. Kiedy człowiek wie więcej o otaczającym go świecie, żyje lepiej, bezpieczniej i ciekawiej.”

Znalezione obrazy dla zapytania INSTYTUT REPORTAŻU

Faktyczny Dom Kultury ul. Gałczyńskiego 12, Warszawa (Śródmieście, na tyłach Nowego Światu) – miejsce wieczorów autorskich, spotkań, konferencji, szkoleń, warsztatów, wernisaży i innych eventów w samym centrum Warszawy, naprzeciwko prowadzonej przez Instytut księgarni Wrzenie Świata – z literaturą non-fiction połączona z kawiarnią.

fb-art  Topo-Grafia Mirona Białoszewskiego

Celem projektu Topo-Grafie: miasto, mapa, literatura, realizowanego w latach 2014-2017 w ramach Narodowego Programu Rozwoju Humanistyki przez Pracownię Studiów Miejskich Instytutu Kultury Polskiej Uniwersytetu Warszawskiego jest zastosowanie metody topograficznej do analizy utworów literackich czterech wybitnych pisarzy, których życie i twórczość były nierozerwalnie związane z przestrzenią Warszawy drugiej połowy XX wieku.
Jednym z bohaterów badań w ramach cyklu Topo-Grafii – ze względu na zachowanie spójnych ram czasowych i przestrzennych – jest Miron Białoszewski.

fb-art  Mazowiecki Fundusz Teatralny  MÓJ TEATR

Przedstawicieli wszystkich środowisk zainteresowanych edukacją kulturalną zapraszamy do udziału w Mazowieckim Funduszu Teatralnym „Mój Teatr” – to program wspierający edukacyjno-artystyczne działania teatralne na Mazowszu. Oferuje pomoc w prowadzeniu projektów teatralnych oraz bezpłatne szkolenia i warsztaty.

Przypomnijmy, że współorganizatorem projektu – obok Mazowieckiego Instytutu Kultury – jest Fundacja Meritum.

Kontakt: Anna Mizińska (MIK), tel. 22 586 42 14 e-mail: a.mizinska@mik.waw.pl

fb-art  Equrrola Dance Studio

Propozycja dla wszystkich miłośników tańca! eg

fb-art  Spektakl dla dzieci od 7 lat w Teatrze Rampa

babcia-mowi-pa-pa.1„Babcia mówi pa, pa” Agaty Biziuk i Agnieszki Makowskiej to autorski spektakl familijny, który w niebanalny i zabawny sposób pomaga dzieciom osobiście odkrywać ważne prawdy i oswoić się z tematem przemijania. Jest to historia o tym, jak poradzić sobie z odejściem osoby, która była przy nas zawsze, bez której nie wyobrażamy sobie życia. Krzyś pragnie odnaleźć babcię, która pewnego dnia po prostu zniknęła…

fb-art  Covent Garden May Fayre and Puppet Festival

When: 13rd May 2018
Where: St Paul’s Church Garden, Bedford Street, London WC2E 9ED
£: Free admission
What is it? The 43rd annual Covent Garden May Fayre and Puppet Festival

Tutaj relacja z londyńskiego Festiwalu w 2017 roku.

Zapraszamy do obejrzenia relacji z The 43rd annual Covent Garden May Fayre and Puppet Festival – London 13rd May 2018.

A to już było...

fb-art  XXII Festiwal KORCZAK

naglowek

Polski Ośrodek Międzynarodowego Stowarzyszenia Teatrów Dla Dzieci i Młodzieży ASSITEJ zaprasza na swoje strony internetowe www oraz Facebook, gdzie znajdą Państwo wszelkie festiwalowe informacje, przede wszystkim jak zawsze bogaty program

fb-art  XXI Międzynarodowy Festiwal Teatrów dla Dzieci i Młodzieży KORCZAK 2017

latawiecXXI Międzynarodowy Festiwal Teatrów dla Dzieci i Młodzieży KORCZAK 2017 potrwa 12 dni – od 14 aż do 25 października 2017 roku.  W tym czasie zaplanowanych jest ponad 100 wydarzeń festiwalowych. Teatr Powszechny także i w tym roku stanie się Centrum festiwalowych prezentacji. XXI edycja Festiwalu KORCZAK będzie przebiegać w nowej formule, która opierać się będzie na dwóch platformach projektowych: artystycznej i edukacji teatralnej. Zapraszamy małych i dużych Widzów do udziału w tegorocznym Festiwalu KORCZAK! W programie każdy odnajdzie propozycje teatralne, artystyczne oraz warsztatowe dla siebie: niemowlaki, przedszkolaki, uczniowie szkół podstawowych i średnich, studenci, rodzice, dziadkowie, nauczyciele oraz wychowawcy!

Tutaj kalendarz spektakli i warsztatów.

UWAGA – bilety do nabycia w teatrach, w których odbywają się dane przedstawienia.

fb-art  Lalka też Człowiek 2017

XII Międzynarodowy Festiwal Teatru Lalek i Animacji Filmowych dla Dorosłych