Polska, Włochy, Słowacja, Czechy oraz Francja. Artyści i spektakle tegorocznego VI Międzynarodowego Festiwalu Ulicznych Teatrów Lalkowych „Lalka na Scenie”

W dniach 4-5 września w Warszawie na Rynku Nowego Miasta odbędzie się VI Międzynarodowy Festiwal Ulicznych Teatrów Lalkowych „Lalka na Scenie”. To wyjątkowa okazja do spotkania z mistrzami teatru ulicznego z Europy.

W tym roku na Festiwalu wystąpią:

Opis Artystów i spektakli, „Lalka na Scenie 2021”

Ivan Gontko, katarynkaIvan Gontko i Rebeka Gontkova, „Wskrzeszona nieboszczka”

Tyjátr , SŁOWACJA

Ivan Gontko – dyrektor artystyczny Międzynarodowego Festiwalu Ulicznych Teatrów Lalkowych „Lalka na Scenie”, znany na świecie Mistrz i znawca teatru ulicznego. Ceniony słowacki aktor teatralny i filmowy, reżyser, dramaturg organizator wydarzeń teatralnych. Przewodniczący słowackiej UNIMA, międzynarodowej organizacji zrzeszającej lalkarzy. Związany z Teatrem Nitra, którego jest dyrektorem oraz Teatrem Tatro. Jest również założycielem własnego teatru lalek Tyjátr, w którym nawiązuje do ludowej tradycji wędrujących lalkarzy. W swojej licznej i unikatowej kolekcji lalek posiada ponad 100-letnią, marionetkę Gasparko, którą co roku prezentuje publiczności. Jest ona symbolem festiwalu. Każdego roku Artysta przywozi kilka tajemniczych drewnianych skrzyń, w których ukryte są marionetki oraz elementy sceny i scenografii. W tym roku Ivan Gontko wraz z Rebeką Gontkovą zaprezentują w swoim unikatowym i pięknym rozkładanym teatrze, spektakl nieznany naszej festiwalowej widowni pt.: „Wskrzeszona nieboszczka”. Piękne marionetki ponownie przeniosą nas w świat ludowych opowieści. Spotkania z Tyjatrem to możliwość zobaczenia tradycyjnej techniki pracy aktorów marionetkami. To także okazja do poznania podczas festiwalu tej sztuki teatru „od kuchni”. W trakcie festiwalu Ivan Gontko będzie czarował widzów oraz kamienice na Rynku Nowego Miasta muzyką z zabytkowej katarynki.

14310350_10202053793903534_957546311246915384_oLyes OUZERI „Polichinelle

Le Théâtre des Marionnettes Again, FRANCJA

Młody, 18-letni lalkarz z Francji. Pomimo swojego młodego wieku jest cenionym Artystą. Nagrodzony międzynarodowymi tytułami m.in.: jako ”Młody Talent” oraz „Najlepsze tradycyjne show”. Tworzy teatr Le Théâtre des Marionnettes, w którym wystawia spektakle z udziałem kultowych postaci europejskiej sztuki teatrów lalkowych. W swoim repertuarze prezentuje tradycyjne historie włoskiego Pulcinella, angielskich Punch&Judy oraz francuskiego Polichinelle’a, z którego udziałem spektakl zaprezentuje na tegorocznym festiwalu w Polsce „Lalka na Scenie”. Polichinelle to postać z XVI-wiecznego teatru lalkowego, która wprowadzi wiele zamieszania i radości. Ten zabawny łobuz, to antybohater, który z pewnością rozbawi wszystkich widzów. Ta postać teatru ulicznego zawsze wywołuje wiele emocji i zaangażowania polskiej publiczności, zwłaszcza wśród młodej widowni.

Tauromaquia BW logoLuis Montoto, Pavla Srncová Tauromaquia”

Karromato, CZECHY

Wybitny duet z czeskiego teatru Karromato. Znani i cenieni Artyści na świecie. Mistrzowie sztuki marionetkarskiej. Zwiedzili ze swoim teatrem już kilka kontynentów, w tym 30 państw w samej tylko Europie. W swoich spektaklach zachwycają widzów pięknymi, własnoręcznie wykonanymi drewnianymi marionetkami oraz pacynkami. Rok temu nasza widownia zakochała się w niesamowitym spektaklu „Cyrk” – który był przecudownym, pełnym emocji, radości i estetyki wydarzeniem z udziałem kilkudziesięciu marionetek. W tegorocznym spektaklu „Tauromaquia” przeniosą publiczność na arenę i pokarzą historię Curro – miłośnika walk z bykami. Ten dynamiczny spektakl, z nieoczekiwanymi zwrotami akcji, zaskoczy widzów swoim nieprzewidzianym zakończeniem. W tym roku teatralny duet zaprezentuje widowni spektakl grany pacynkami.

Me&ArlecchinoPaolo Rech „Harlequinades”

Bambabambin Puppet Theatre, WŁOCHY
Paolo Rech – wybitny, przeuroczy włoski artysta aktywnie występujący od blisko 20 lat. Laureat jednej z najważniejszych nagród: pierwszej nagrody „Vetrina Figura Italia” oraz innych cennych międzynarodowych nagród i wyróżnień teatru ulicznego. Artysta wystawiał swoje sztuki w wielu krajach świata oraz współpracował z licznymi artystami, instytucjami kultury, szkołami i ambasadami. Podczas tegorocznej edycji festiwalu w Warszawie, przedstawi publiczności spektakl „Harlequinades”, historię perypetii Harlequina i jego przyjaciół z komedii dell’arte. To prezentacja oparta na tradycyjnym teatrze ulicznym. Pełna radości, humoru i pozytywnej energii. Zapraszamy na spotkanie z włoskim Mistrzem oraz włoskim teatrem ulicznym.

211145234_1242285002895416_5410502488597244478_n

Robert Poryziński Opowieści Papierowego Teatru – Dzielny Ołowiany Żołnierz i Brzydkie Kaczątko”

Teatr Miejsca, POLSKA

Robert Poryziński – polski lalkarz, reżyser, opowiadacz baśni oraz założyciel Teatru Miejsca, wyjątkowego przedsięwzięcia, łączącego wędrowny teatr lalek z pracownią lalkarską. To Artysta pełen empatii i życzliwości. Swoim unikatowym, zaczarowanym teatralnym rowerem zwiedza kraj i dociera z teatrem ulicznym do miast i miasteczek, rynków, zamków, podwórek czy ogrodów. Czaruje i zachwyca widownię. Nasz Mistrz prezentuje spektakle w autorskiej technice będącej połączeniem tradycyjnego teatru lalkowego z elementami średniowiecznego teatru retablo i sztuki japońskiego papierowego teatru Kamishibai. Opowiadanym przez Mistrza baśniom towarzyszą dźwięki najprostszych instrumentów ludowych. Artysta zaprezentuje naszym widzom adaptację baśni H.C.Andersena. Będzie to widowisko: „Opowieści Papierowego Teatru”, na który składają się spektakle „Brzydkie Kaczątko”  oraz „Dzielny Ołowiany Żołnierzyk”.

Informacje ogólne o Festiwalu:

*więcej informacji na temat harmonogramu i zasad udziału, prosimy sprawdzać na FB: facebook.com/Lalkanascenie oraz fundacjameritum.pl lub tel. 601 145 133.

*Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany programu Festiwalu

logotypy

.