POLSKO-CZESKIE DNI KULTURY

Jesienna edycja programu, podobnie jak „Polsko-czeska wiosna literatury”, przebiega pod hasłem – „100-lecie niepodległości Polski i Czech”. Organizatorami są instytucje kultury oraz fundacje i stowarzyszenia z obu krajów: Mazowiecki Instytut Kultury, Fundacja Meritum, Czeskie Centrum w Warszawie, Stowarzyszenie Popular w Pradze i Instytut Polski w Pradze.
Honorowy patronat nad wydarzeniem objął Ambasador Czeskiej Republiki. Projekt jest współfinansowany przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP w ramach konkursu „Forum Polsko-Czeskie na rzecz zbliżenia społeczeństw, pogłębionej współpracy i dobrego sąsiedztwa 2018”.
Organizatorzy: Mazowiecki Instytut Kultury, Fundacja Meritum, Czeskie Centrum w Warszawie, Instytut Polski w Pradze.

POLSKO-CZESKA JESIEŃ LITERATURY 2018 PLAKAT B1

Zaproszenie

3 października br. odbyło się spotkanie z dominikaninem i publicystą Tomaszem Dostatnim oraz historykiem Markiem Kornatem – rozmowę prowadził dziennikarz Maciej Zakrocki.

pcz

Spotkania odbywają się w ramach polsko-czeskich dni kultury organizowanych przez Mazowiecki Instytut Kultury, Czeskie Centrum w Warszawie i Fundację Meritum z okazji 100-lecia niepodległości Polski i Czech. Jest to kilkumiesięczny cykl wydarzeń – spotkań, debat, projekcji i wystaw, które od 3 października do 10 grudnia będą odbywały się w różnych miejscach Warszawy. Wezmą w nim udział twórcy oraz wydawcy, publicyści i historycy z obu krajów.