V Festiwal Ulicznych Teatrów Lalkowych „LALKA NA SCENIE” 2020

Pierwszy wrześniowy weekend z V Międzynarodowym Festiwalem Ulicznych Teatrów Lalkowych „Lalka na Scenie”

W dniach 5-6 września w Warszawie na Rynku Nowego Miasta po raz piąty odbędzie się Międzynarodowy Festiwal Ulicznych Teatrów Lalkowych „Lalka na Scenie”.  To wyjątkowa propozycja spędzenia czasu z teatrem ulicznym dla dzieci i dorosłych. Spektakle i dodatkowe aktywności dla publiczności są bezpłatne.

Egon Adel, Holandia

V edycja Festiwalu „Lalka na Scenie” rozpocznie się w sobotę 5 września na Rynku Nowego Miasta w Warszawie. Od soboty do niedzieli widzowie spotkają się z tradycją ulicznych teatrów lalkowych. W tym roku do Warszawy zawitają europejscy mistrzowie tej formy teatru. Spektakle będą grane podczas dwóch dni festiwalowych od godziny 11.00. O każdej pełnej godzinie rozpoczynać się będzie kolejny spektakl. Ostatni zacznie się o godzinie 16.00. Repertuar co roku dobierany jest tak, aby nie stanowił przeszkód językowych w zrozumieniu treści przez publiczność i by przedstawienia były odpowiednie dla widzów w każdym wieku. W niedzielę, do nieba pofruną festiwalowe gołębie. Pomiędzy spektaklami pomiędzy kamienicami Rynku Nowego Miasta rozbrzmiewać będzie zabytkowa katarynka. Na wszystkie wydarzenia festiwalowe obowiązuje bezpłatny wstęp. W wyniku aktualnej sytuacji COVID-19 przebieg Festiwalu, w tym uczestnictwo oraz liczba osób, będzie wymagała przestrzegania określonych na miejscu zasad w Strefie Widza. Także zachęcamy widzów do zabrania na tegoroczny Festiwal swoich: kocy, poduszek czy krzesełek.

Spotkanie z tradycją ulicznego teatru

Jak co roku przybędą do nas artyści teatrów lalkowych z całej Europy. Będziemy mogli podziwiać przedstawiania z marionetkami, pacynkami oraz poznamy tajniki technik teatralnych przekazanych przez mistrzów. Na Festiwalu bawić nas będą: włoski zabawny Pulcinella w rękach Irene Vacchi oraz francuski zawadiaka Polichinelle wprawiony w ruch przez Lyesa Ouzeri, a Egon Adel wraz z Wimem Kerkhove przedstawią zabawnego Jana Klaassena. Nie zabraknie też spotkania z Gašparko – jedną z najstarszych na świecie (ponad 100-letnia) grających marionetek. Razem z Don Jounem będzie wędrować, towarzysząc swemu panu w burzliwych przygodach. Ten tradycyjny spektakl przedstawi znany na świecie mistrz marionetek Ivan Gontko. A pomiędzy spektaklami rozbrzmiewać będzie zabytkowa katarynka.

„W końcu możemy spotkać się z naszymi widzami, którzy czekali cierpliwie na tegoroczną odsłonę Międzynarodowego Festiwalu Ulicznych Teatrów Lalkowych – Lalka na Scenie. W tym roku przez pandemię koronawirusa gramy wyjątkowo nie w lipcu, ale we wrześniu.  Zapraszamy zatem naszych widzów na Rynek Nowego Miasta 5 i 6 września. Mam nadzieję, że uda nam się choć przez chwilę,  z zachowaniem oczywiście odpowiedniego dystansu społecznego, przenieść w świat teatru, marionetek, pacynek, niecodziennych dźwięków i emocji. Jak każdego roku propozycje festiwalowe są zaproszeniem do uczestnictwa dla maluchów, dzieci, młodzieży i dorosłych. Wszystkie będą czytelne dla naszych odbiorców bez względu na wiek i język prezentacji” – powiedziała Grażyna Karwowska-Winiarek, Prezes Fundacji Meritum im. Zbyszka Winiarka, Dyrektor Festiwalu Lalka na Scenie.

O artystyczny poziom Festiwalu  jak co roku zadba Ivan Gontko, Dyrektor Artystyczny. Znany i ceniony na forum międzynarodowym, znawca tradycyjnego teatru lalek, twórca wielu wydarzeń i obrazów teatralnych, filmowych i telewizyjnych. Prowadzi własny teatr lalek Tyjátr. Od lat na całym świecie kultywuje tradycję ulicznych teatrów lalkowych.

Informacje ogólne:

*więcej informacji na temat harmonogramu i zasad udziału, prosimy sprawdzać tuż przed Festiwalem na FB: https://www.facebook.com/Lalkanascenie oraz www.fundacjameritum.pl lub tel. 601 145 133.

*Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany programu Festiwalu

lalka na scenie 2020