V Międzynarodowy Festiwal Ulicznych Teatrów Lalkowych „LALKA NA SCENIE”

Pierwszy wrześniowy weekend z V Międzynarodowym Festiwalem Ulicznych Teatrów Lalkowych „Lalka na Scenie”

Lalka na Scenie 2020 plansza

W dniach 5-6 września w Warszawie na Rynku Nowego Miasta po raz piąty odbędzie się Międzynarodowy Festiwal Ulicznych Teatrów Lalkowych „Lalka na Scenie”.  To wyjątkowa propozycja spędzenia czasu z teatrem ulicznym dla dzieci i dorosłych. Spektakle i dodatkowe aktywności dla publiczności są bezpłatne. Festiwal organizuje Fundacja Meritum im. Zbyszka Winiarka.

V edycja Festiwalu „Lalka na Scenie” rozpocznie się w sobotę 5 września na Rynku Nowego Miasta w Warszawie. Od soboty do niedzieli widzowie spotkają się z tradycją ulicznych teatrów lalkowych. W tym roku do Warszawy zawitają europejscy mistrzowie tej formy teatru. Spektakle będą grane podczas dwóch dni festiwalowych od godziny 11.00. O każdej pełnej godzinie rozpoczynać się będzie kolejny spektakl. Ostatni zacznie się o godzinie 16.00. Repertuar co roku dobierany jest tak, aby nie stanowił przeszkód językowych w zrozumieniu treści przez publiczność i by przedstawienia były odpowiednie dla widzów w każdym wieku. W niedzielę, do nieba pofruną festiwalowe gołębie. Pomiędzy spektaklami wśród kamienic Rynku Nowego Miasta rozbrzmiewać będzie zabytkowa katarynka. Na wszystkie wydarzenia festiwalowe obowiązuje bezpłatny wstęp. W wyniku aktualnej sytuacji COVID-19 przebieg Festiwalu, w tym uczestnictwo oraz liczba osób, będzie wymagała przestrzegania określonych zasad w Strefie Widza. Także zachęcamy widzów do zabrania na tegoroczny Festiwal swoich: kocy, poduszek czy krzesełek.

Spotkanie z tradycją ulicznego teatru
Jak co roku przybędą do nas artyści teatrów lalkowych z całej Europy. Będziemy mogli podziwiać przedstawiania z marionetkami, pacynkami oraz poznamy tajniki technik teatralnych przekazanych przez mistrzów. Na Festiwalu bawić nas będą: włoski zabawny Pulcinella w rękach Irene Vacchi, Egon Adel wraz z Wimem Kerkhove przedstawią zabawnego Jana Klaassena, grupa z Teatro Karromato zabierze nas w egzotyczną podróż do XIX wieku w spektaklu Drewniany Cyrk, w którym będziemy mogli podziwiać piękne drewniane marionetki i posłuchać tradycyjnej muzyki. Nie zabraknie też spotkania z Gašparko – jedną z najstarszych na świecie (ponad 100-letnia) grających marionetek. Razem z Don Jounem będzie wędrować, towarzysząc swemu panu w burzliwych przygodach. Ten tradycyjny spektakl przedstawi znany na świecie mistrz marionetek Ivan Gontko. A pomiędzy spektaklami rozbrzmiewać będzie zabytkowa katarynka.

– W końcu możemy spotkać się z naszymi widzami, którzy czekali cierpliwie na tegoroczną odsłonę Międzynarodowego Festiwalu Ulicznych Teatrów Lalkowych – Lalka na Scenie. W tym roku przez pandemię koronawirusa gramy wyjątkowo nie w lipcu, ale we wrześniu.  Zapraszamy zatem naszych widzów na Rynek Nowego Miasta 5 i 6 września. Mam nadzieję, że uda nam się choć przez chwilę,  z zachowaniem oczywiście odpowiedniego dystansu społecznego, przenieść w świat teatru, marionetek, pacynek, niecodziennych dźwięków i emocji. Jak każdego roku propozycje festiwalowe są zaproszeniem do uczestnictwa dla maluchów, dzieci, młodzieży i dorosłych. Wszystkie będą czytelne dla naszych odbiorców bez względu na wiek i język prezentacji – powiedziała Grażyna Karwowska-Winiarek, Prezes Fundacji Meritum im. Zbyszka Winiarka, Dyrektor Festiwalu Lalka na Scenie.

O artystyczny poziom Festiwalu  jak co roku zadba Ivan Gontko, Dyrektor Artystyczny. Znany i ceniony na forum międzynarodowym, znawca tradycyjnego teatru lalek, twórca wielu wydarzeń i obrazów teatralnych, filmowych i telewizyjnych. Prowadzi własny teatr lalek Tyjátr. Od lat na całym świecie kultywuje tradycję ulicznych teatrów lalkowych.

Informacje ogólne:

KLIKNIJ, ABY POBRAĆ ULOTKĘ

Harmonogram Festiwalu „Lalka na Scenie”

5 września 2020 (sobota)

6 września 2020 (niedziela)

2 ivanDyrektorem Festiwalu jest Grażyna Karwowska-Winiarek, mająca wieloletnie doświadczenie jako manager kultury, znana z organizacji takich projektów jak Łamigłówka Teatralna, Międzynarodowy Festiwal Teatrów dla Dzieci i Młodzieży KORCZAK czy Labirynt Teatralny; wyróżniona m.in. Odznaką Honorową za Zasługi dla Ochrony Praw Dziecka INFANTIS DIGNITATIS DEFENSORI oraz tytułem Ambasadora Kongresów Polskich.

Dyrektorem artystycznym Festiwalu jest Ivan Gontko, słowacki aktor, reżyser, dramaturg, organizator wydarzeń teatralnych. Założyciel teatru Tyjatr  dziś dyrektor Teatru Starego w Nitrze Karola Spišáka, a także założyciel grupy Teatro Tatro, przewodniczący słowackiej UNIMA (najstarsza międzynarodowa organizacja lalkarzy na świecie).

*więcej informacji na temat harmonogramu i zasad udziału, prosimy sprawdzać tuż przed Festiwalem na FB: www.facebook.com/Lalkanascenie oraz www.fundacjameritum.pl lub tel. 601 145 133.

*Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany programu Festiwalu

logotypy all